Pages

jeudi 29 octobre 2009

Actualitate literară franceză


Premiul Academiei franceze pentru literatură 2009, a fost atribuit Lui Pierre Michon pentru Les Onze, o carte în demi- fictiune, care portretizează pleiada celor 11 reprezentanţi ai comitetului republican, din 1794, a căror guvernare terifiantă a marcat proiecţia în posteritate a unui Robespierre, Saint-Just sau Couthon. Opera lui Michon a fost elogiată in cadrul unei reuniuni elitiste, coordonată discursiv prin intervenţiile doamnei Hélène Carrère, după cca. o jumatate de oră de aşteptare a sărbătoritului. Se pare că traficul exagerat din Port dOrleans l-a obligat pe erou să întârzie. (sursa: Le Figaro)

Un certain regard



Ssst….Tais-toi ma pierre glacée. Au dessus des épaules, les vagues de mes regards s’estiment dans la vitesse des mots.

Seule la distance entre toi et toi peut être prise entre les doigts de nos rires……cette après midi le jour est plus long que la nuit. Les bouches sont fermées et le retour des cantilènes vient dans ma boit electronique comme des mails spasme...

Miel ou amertume? criait le vent…
La vase de cristal est recouvert en pièce de puzzle et ma mère, au fond de mon enfance m’encourage a penser au bonheur du monde.

McDonald’s…războiul pierdut

McDonald’s a anunţat luni, 26 octombrie ca va parasi piaţa islandeză din cauza crizei financiare.Nu că ar avea multe restaurante deschise in insulă, nu mai mult de 3…aşa că , imaginaţi-vă, adio megaburger, coca cola şi macpuişor. Poate vre-un localnic, investitor generos, va introduce sandwich-ul de focă şi copănele de urs polar! Se poate intâmpla peste tot în Europa, deci şi la noi şi poate că astfel mai creştem valoarea produselor autohtone în alimentaţia cotidiană. Oricum, marea companie de distribuţie fast food a pierdut un război, căci, declară Jon Ogmundsson, restaurantele îşi vor închide porţile, pe 31 octombrie, fix la miezul nopţii.