Pages

dimanche 8 novembre 2009

e-book reader

Lectura este un proces cognitiv gourmand, au stabilit cercetătorii. Potrivit unui studiu publicat în Science et vie (numărul din septembrie), aceasta mobilizează mai bine de 6 zone cerebrale, doar la un singur efort de decodare a cuvintelor. Într-un interval relativ scurt sunt recunoscute forma, poziţia şi culoarea acestora într-un context scris, condiţia e ca suportul de lectură să fie stabil iar culoarea backgroundului paginii să nu dezvolte un unghi de reflexie mai mare de 43%, pentru protecţia ochiului. Acesta este motivul pentru care încep să apară rezerve în ceea ce priveşte rentabilitatea cărţilor electronice ( cunoscute sub numele de e-books) lecturate de pe ecranul smartphone sau ebook-reader ( mai nou apărute în custodia Apple). Ergonomia acestor aparate trebuie perfecţionată şi, cine ştie, vom ajunge, aşa cum precizează redactorii articolului, să negociem cu viitorul noi mijloace de informare, în situaţia în care afectarea simţului estetic rămâne constantă, interesând doar inteligenţa umană.

o zi de plastic

Locuiesc un oraş imens şi bine alimentat. Recunosc cuvintele unui funcţionar crăcănat din secolul lui Dostoievski. I-am spus-o şi vecinului meu de-atâtea ori. "Asta s-a întâmplat puţin după potop, în vremea primului monarh al Sumerului, regele Etana care nu avea urmaşi. El l-a rugat pe Shamash să-l sfătuiască ce să facă. Zeul soare i-a spus să-l tragă pe vultur din groapă, să urce pe spinarea lui şi să zboare la cer. Vulturului îi crescuseră penele la loc. Recunoscător, l-a luat pe salvatorul său în spinare şi au zburat până la porţile cerului şi o clipă păru că vor intra pe ele. Dar ei s-au înălţat şi mai sus de porţile albastre. Etana a întors capul şi nu a mai zărit pământul dedesubt..."
Sunt primele cuvinte din cartea pe care am de gând să i-o ofer. Vecinul meu dă din cap şi-mi strânge mâna. Îi plac motourile şi ambalajul...