Pages

mardi 3 novembre 2009

Din carnetul contelui d'Alsemberg(1)

Bij antvanger... sau la perceptor

-Bună seara domnule perceptor !
-Bună seara domnule De Vos !.
Aerul şuieră mercantil în cafeneaua din 44, Rue de l’Aulne. Este unul din acele locuri în care obiceiul se plictiseşte, alături de afişul concertului de anul trecut din care un june occidental promite trenuri fără destinaţie publicului care savurează ‘une biere au fut’.
Şi afară, alături de souvenir-uri cu gust african, stă un afiş cu un mamifer morbid, plin de shit şi care se miră prosteşte într-o limbă plină de ‘j’ uri, de ce trebuie ca lumea să fie curată.Perceptorul întreabă de nişte datorii ploioase şi cu ochii în ipod-ul nokian căuta reperul cifrat pe care să îl scuipe în faţa clientului umil. Celălalt, un om mărunt cu nasul ascuţit de atâta ură dialectală se căuta înfrigurat prin buzunare după un E cu două linii. Nu ştie să spună decât că e căsătorit, are 2 copii şi că nu a mai fost demult într-o vacanţă. Eh, doar ştia că peste tot, banul universal cade în abisul unei crize personale. Perceptorul începe să îi definească raptusul impozitar şi cade inutil în capcana sineului profesional. Celălalt, tâmp de atâta neînţelegere încearcă să îl urmărească şi savurează nervos sucul de agrume dintr-un pahar ciobit. Îşi aduce aminte de nisipul ce curgea sub tălpile sale într-un minut de vară şi dorinţa de fraudă parcă devine mai adâncă. Cu dinţii albi se opreşte în faţa cafenelei şi o priveşte cu sete de Jupiler.Aerul se scurge greu prin alveolele ‘bien etre’-ului occidental şi se încăpăţânează să respecte legea anatomiei migratorului din vara sahariană. Vrea să intre, dar ştie că moneda din buzunar are culoarea serului insipid şi că s-ar face de râs.Fără să vrea, se gândeşte la sosul pili-pili de acum 5 zile şi îşi spune că seamănă cu cel de acasă. Îşi pipăie telefonul:nu a sunat de ceva vreme.Se îndreaptă şi vrea să plece cu un pas apăsat, dar oboseala îi târâie mersul pe asfaltul cu dejecţii.
Perceptorul se uită pe geam, şterge transpiraţia cu batista sa de ‘usage unique’, strânge molatic mâna clientul şi, cu un plictis firesc, apasă Enter.

Autumnal