Pages

vendredi 4 décembre 2009

un bocanc numit dorinţă

Sfântul Nicolae ajunge obosit în cetate. Îşi reazimă toiagul albastru de zid şi se aşează privind copilul din fiecare trecător. Ochii i se umezesc de emoţie. Vârsta maturităţii, atât de serioasă şi importantă pentru negustorii din piaţa alăturată, se distribuie în felii de cer, se disipează speriată în şotiile vântului. Moşul ar fi vrut să aducă ninsoarea, dar gheaţa prefabricată a viselor lui s-a tors în fuioare de fum peste mări şi oceane. Copiii încep să bată mingea pe maidan. Picioarele desculţe aleargă prin praful cetăţii, iar ghetuţele de porţelan au fost acoperite de iarbă, la margine. Un puşti pistruiat se împiedică, alunecă şi izbucneşte în plâns. Moşul îi şterge grimasa cu un colţ de batistă, apoi pleacă fără să privească înapoi. Echipele remizează în final, iar din iarba uitată a maidanului cresc funde roşii, colţuri de cutii dreptunghiulare, în care se zbat popoare de emoţii şi urări.

mania de a fi

Apare odată cu lăsarea serii. Seamănă cu un vechi prieten, căruia trebuie să-i reconfirmi că eşti la curent cu ultimele lecturi, că ai adnotat pe marginea unui şerveţel din La Cosette ultimele impresii despre Nobel-ul pe literatură de anul acesta. Ciudat e faptul că verbele se folosesc din ce în ce mai puţin, pe măsură ce timpul trece, iar amiciţia se învecheşte ca o sticlă de Bordeaux în cavele anilor. Şuvoiul de substantive, apoi adjectivele cu tonele de semnificaţie pe umeri, te copleşesc, îţi oferă cele mai importante lecţii de supravieţuire şi de resemnare. Am zis resemnare, pentru că timpul amiciţiei, deloc maniacal, primeşte gustul sâmburelui de migdală. La un capăt al tunelului se aude un hohot de râs. La celălalt e imaginea celui care încă mai caută prin dicţionare cuvintele vii, cu flexiune fermecătoare. Ceea ce rămâne din manejul cotidian este inomabil şi, culmea, şi-a făcut statui în tot oraşul ăsta înceţoşat!

la marginea unui cântec

La o distanţă de fix 1.870,76 km de casă, încă se mai aude colindul. Cald, resemnat, perseverent, încăpăţânat, trimite razele-i fonice către timpul afectiv, ăla măsurat în vârste, vise, ani de bronz şi de aur. Pasul grăbeşte spre casă, metroul e prea lent pentru un atât de important elan. În marché de Noël vinul şi scorţişoara dulce se amestecă în dunga luminilor de brad. Un ren îşi freacă coarnele de colţul mesei. Statuetele navidad încremenesc în gestul lor incredibil de limpede, povestind aceeaşi dispunere de 2009 ani a stelelelor, turbanelor, magilor şi ieslei de paie. Doi turişti se opresc pentru o fotografie. Fata exclamă: "Ah, Paris...Paris!"

rezonanţe de weekend

Un parc absolut obişnuit. O bancă de lemn şi sub ea 2 frunze uscate. Peste oraş plouă mărunt. Nu şi peste parc. De ce?
Oamenii din parc plimbă patrupezii. Trec unul pe lângă altul şi nu se salută. În tot timpul acesta peste oraş plouă mărunt. Ştiu de ce.